3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Magyarság Karos

Honfoglalás-kori emlékek nyomábanŐseink nyomdokain járva felfedezhetjük az őszi Bodrogköz ilyenkor különösen színpompás vidékét. Sárospataktól kelet felé, a szlovák határ mentén haladó úton több honfoglalás kori emléket találunk.


Karos település határában tárták fel az egyik legjelentősebb magyarországi honfoglalás kori temetőt, amely teljesen új megvilágításba helyezte a térség IX–X. századi múltját. A szokásos leletek mellett díszes szablyák, övveretek, tarsolylemezek, sok pénzérme került elő, ez arra utal, hogy a X. század első felében a magyar nagyfejedelmek valamelyike és kísérete, vezérei, harcosai laktak e tájon. Az ősök emlékét ma a honfoglalás kori régészeti parkhoz tartozó rekonstruált temető őrzi, amely szabadon látogatható.


A szlovák határ közelében fekvő Karcsa a régészeti leletek szerint már az őskortól lakott hely. A falu Árpád-kori temploma országos jelentőségű műemlék. A közeli Pácin szintén nagy múltú település, amelyet írásban először 1247-ben említenek. Mágóchy Gáspár – kora egyik leggazdagabb embere – egyetlen fiának a bodrogközi mocsarak között, egy homokdombon 1581 körül gyönyörű reneszánsz várkastélyt építtetett, amelyet a nyolcvanas években helyreállítottak, és 1987 óta Bodrogközi Kastélymúzeumként üzemel. Tárlóiban gazdag honfoglalás kori leletek is láthatók.


Kirándulásunk következő állomása Kisrozvágy, a Bodrogköz északi részén, a szlovák határ mellett. Érdemes megnéznünk az eredetileg a Bártfay-család építette kúriát, valamint a XVIII. század végén emelt református templomot. Az igazán különleges élmény azonban a település határában lévő régészeti park: természetes környezetben láthatjuk egy honfoglalás kori falu és egy teljesen feltárt X. századi magyar temető rekonstrukcióját. Korhűen berendezett jurtasátrak, a korabeli építészetnek megfelelő veremház, a földre épített faház és a paticsház, bennük különböző ősi mesterségeket bemutató műhelyek láthatók. A pásztorok jurtái mellett a réten a karámokban a ridegen tartott őshonos állatok legelésznek.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj