3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

vallás összegzés

Szentnek nem csupán templomok, kápolnák és egyéb kisemlékek – út menti feszületek, szentek szobrai, kápolnák – által jelzett helyek bizonyulnak, hanem azok a természeti képződmények is, melyekhez valamilyen monda, hagyomány, mese fűződik. Az ilyen szent helyek tehát éppúgy lehetnek alig észrevehető természeti szépségek, hegyek, sziklák, források, patakok, mint jeles napokon ezrek által látogatott kegyhelyek.

Magyarország jelentős kegyhelyeit öt útvonalon keresztül fedezhetjük fel zarándoklaton keresztül.

A zarándokút „nem egyszerű gyaloglás, utazgatás vagy kirándulás, hanem közeledés az isteni irgalom forrásaihoz.” Sárospatak és környékét az abaúji-zempléni útvonalon ismerhetjük meg, mely felfelé a Hernád völgyén, át a Bodrogközön, lefelé a Bodrog mentén tart.

Az útvonal Szerencsen kezdődik, majd Tállya, Abaújszántó és Abaújkér érintésével a Hernád-völgyébe vezet. Vizsoly temploma a Hernád-völgy legjelentősebb műemléke, itt van kiállítva a Károli Biblia, Károli Gáspár az első magyar bibliafordítást 1586-1591 között alkotta meg. A Hernád-völgyéből a Hegyköz medencéjébe jutunk, ahol szép középkori templomokat láthatunk több településen is. Sátoraljaújhely felé haladva érdemes megállni Telkibányán, Füzéren és Felsőregmecen.

A Mátraerdő keleti szegletében, a Tokaj-Eperjesi-hegységben (a mai Zempléni-hegységben) középkori búcsújáróhely volt Bodrogújhely, a mai Sátoraljaújhely. Régi zsidó temetőjében áll az 1761 és 1841 között élt Teitelbaum Mózes „csodarabbi” sírhelye, mely ma a zsidóság zarándokhelye. A „csodarabbi” halálának napján, július 16-án a világ minden részéből érkeznek zarándokok.

A Szent Erzsébet Út Erzsébet életútjának főbb helyszíneit köti össze, illetve azokat a helyeket, ahol Erzsébet tisztelete ma is elevenen él: a Szent Erzsébet nevét viselő, illetve életéhez, tiszteletéhez kapcsolódó települések, plébániák, templomok, múzeumok és gyűjtemények láncolata.

A Szent Erzsébet Út Sárospatakról indul, és állomásai között lesznek a mai Magyarország Szent Erzsébet-települései.

A hegyaljai mezővárosokban a középkor folyamán sorra épültek a gótikus plébániatemplomok, melyek közül szinte sértetlenül áll a bodrogkeresztúri. Mád zsinagógája Europa Nostra-díjas műemlék, Tarcal és Tokaj egykori zsinagógája ma kulturális és konferenciaközpontként működik.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj