3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Sárospatak

Az ország egyik legismertebb kisvárosa a Bodrog partján. Számos díjat érdemelt ki az utóbbi években is: rendszeresen Virágos Város-díjazott, A Kultúra Magyar Városa 2006, Az Év települése 2008

Állomása van a Miskolc-Sátoraljaújhely vasútvonalon. Regionális autóbuszközlekedési csomópont: a Bodrogköz és a Hegyalja sok települése innen érhetõ el.

Anonymus szerint Ketel kun vezér – aki népével Kijev alatt csatlakozott a magyarokhoz – Árpád vezértõl megkapta a széles vidék nagy részét. Ketel utódaitól I. András király szerezte meg a birtokot a 11. század közepén, s adta feleségének, Bölcs Jaroszláv kijevi fejedelem lányának. A település ekkor már fontos állomása volt a Lengyelország és Kijev felé vezetõ útnak.

Sárospatak már 1201-ben városi rangot kapott Imre királytól.


A városban született 1207-ben II. András király leánya, a késõbbi Árpád-házi Szent Erzsébet. Szobra a gótikus plébániatemplom elõtt látható.

Zsigmond király 1429-ben szabad királyi várossá nyilvánítja Patakot. A település egyik virágkora a Perényi-család idején jön el. Perényi Péter a református hitre tér át és 1531-ben megalapítja a Református Kollégiumot, a ma is híres iskolát. A jelenlegi várat is õ építette fel. A városnak neves birtokosai voltak a Pálóczyak, a Dobók, majd az újabb fénykor a Lórántffyak és Rákócziak idejére esik. Patak ekkor egy hatalmas birtokrendszer központja. Ekkor tanít Patakon a kor leghíresebb pedagógusa, a cseh-morva-magyar származású Jan Amos Komenski.

1650 körül készíti az udvari pap Lorántffy Zsuzsannának az elsõ aszúbort, mely késõbb a világot is meghódítja. A fejlődést megakasztja a török, habár a várost és a várat békén hagyja. Késõbb állandósult a hadak járása és a zűrzavar: parasztfelkelés, kurucok, labancok. Rákóczi itt tartja 1708-ban az utolsó kuruc országgyűlést. Az elkonfiskált Rákóczi-birtok új urai a Trautson-, majd a Bretzenheim-, s végül 1945-ig a Windischgrätz-család.

A település 1886-ban elveszíti városi rangját, s csak 1968-ban nyeri vissza. A hangulatos kisváros – a “Bodrog-parti Athén” – műemlékekben, kulturális látnivalókban rendkívül gazdag. Leglátogatottabb a Bodrog partján húzódó Rákóczi-vár, az itt berendezett Rákóczi Múzeum; a közeli, 14. századi gótikus vártemplom. A másik együttes a híres Kollégium: a Berna sor iskolamúzeuma, a Nagykönyvtár, a Tiszáninneni Református Egyházkerület gyűjteményei, ősnyomtatványai. A Kollégium híres diákjait felsorolni is nehéz. Csak néhány ismert személy: Bessenyei György, Csokonai, Fáy András, Kossuth, Kazinczy Gábor, Gárdonyi, Móricz, stb. A belváros – Makovecz Imre tervezte – egyedi harmóniája állítja meg a sétálót. A pihenést a végardói gyógyfürdõ biztosítja. A vártól indul a majd 60 km-es Rákóczi gyalogtúra piros sáv jelzése.

Polgármesteri Hivatal

3950 Sárospatak, Kossuth u. 44.

tel: 06 47 311-222

e-mail: sarospatak@sarospatak.hu

web: www.sarospatak.hu

Látnivalók Sárospatakon

Múzsák temploma

Görög katolikus templom

Református templom

A Művelődés Háza

ART ÉRT Galéria

Újbástya Galéria

Sárospataki Képtár

Rákóczi-vár

Várnegyed

Vízikapu

Szent Erzsébet Ház

Börtönpanoptikum

Árpád Vezér Gimnázium

Sárospataki Református Kollégium

Iskolakert

Nagykönyvtár

Berna-sor

Turisztikai szolgáltatások Sárospatakon

Szállás:

Hotel Bodrog Wellness ****

Evinor Panzió

Vár Vendéglő Panzió

Bodnár Vendégház***

Ladó Vendégház

Nefelejcs Vendégház**

Panoráma Apartman (de lux)

Sub Rosa Apartman

Tengerszem Camping és Üdülőpark

Árpád Vezér Gimnázium Kollégiuma

Thermál Üdülőház

Vendéglátás:

Hotel Bodrog Étterme

V. András Étterem és Kávéház

Vár Vendéglő Étterme

Vörös Torony Reneszánsz Étterem

Heitzman Cukrászda

Újbásty Kávézó

Evinor Pincészet

Rákóczi Pince

Terra-Vin Kft. Kun Lajos Pincészete

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj