3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Bazilika Minor

 

Észak-Magyarország egyik legnagyobb csarnoktemploma.
A Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére felszentelt római katolikus templom főoltára hazánk legnagyobb barokk faoltára.
A templomban őrzik Árpádházi Szent Erzsébet ereklyéjét,  aki Sárospatakon született 1207-ben.
A templom alatti kriptarendszer őrzi a várat birtokló családok tagjainak, köztük Lorántffy Zsuzsanna maradványait.

 

 

A templom mellett álló a XII. századi körtemplomban keresztelték meg Árpád-házi Szent Erzsébetet, 1207-ben. A királyi kápolnaként szolgáló rotunda kis mérete miatt épült fel a XIII. században a román stílusú plébániatemplom, amit a következő században bazilikás szerkezetű, gótikus stílusú templommá alakítottak, majd a XV. században átépítették háromhajós csarnoktemplommá.

A vár XVI. századi építésekor a templom falait megerősítették, olyannyira, hogy a vár egyik külső bástyájává vált. Ma is láthatók a lőrések helyei az északi falon. A várat felépítő Perényi Péter az elsők között lépett Kálvin nyomába, s ettől kezdve a vártemplom református istentiszteletnek adott otthont, az “akié a föld, azé a vallás” protestáns elv alapján.

A Sub Rosa teremben történt Wesselényi-féle összeesküvés következtében a vár és benne a templom is, az uralkodó Habsburg-család katonáinak állomáshelyévé vált. A zsoldos katonák a templomot raktárként és istállóként használták, s hogy lovon és szekérrel is könnyedén áthajthassanak rajta, áttörték a templom északi és déli falát. Utóbbin üvegtégla-berakás és az 1671 felirat emlékeztet erre az időszakra, a 3,2 méter vastagságú északi kapu helyére pedig Mezei Tamás hársfa domborműve került, s a karácsony misztériumát ábrázolja. Stahrenberg tábornok csapata kirabolta a templom alatti kriptarendszert, amely közel kétszáz koporsót rejtett, évszázadokon át ide temetkeztek ugyanis a várat birtokló családok, a Pálóczi-, a Perényi-, a Dobó-, a Lorántffy-, Rákóczi-család és udvartartásuk tagjai.

A templom egy óriási tűzvész következtében 1737-ben leégett, harangja is elolvadva hullott alá, s a felújításra ötven évet kellett várni! A rekonstrukció során a nyugati honlokzat elé nyolcszögletű, neogótikus torony épült. Az új, barokk tető a korábbinál kevésbé meredek és súlyosabb lett, ezt jelzi az oszlopok elhajlása is.
A barokk berendezés részeként érkezett a budai karmeliták bezárásra ítélt kolostorából a főoltár, amelyet Magyarország legnagyobb barokk faoltáraként tartunk számon. Az oltárt márvány utánzatú festés és 4,5 kg aranylemez díszíti. Csupán az oltárkép szorult cserére: a szeplőtelen fogantatást ábrázoló oltárképet az osztrák Maulbertsch festette. A mellékoltárok a szintén feloszlatott trinitárius rend helyi kolostorából kerültek ide.
A toronyban három harang kapott helyet, a középsőt Szent Erzsébet tiszteletére öntették 1938-ban, s az alábbi felirat díszíti: “Szegényeknek hű gyámola, Magyar anyák pártfogója, Ápádházi Szent Erzsébet, Földed népe áld s kér Téged, Hódolatát hozza Néked.”
Az orgona a XVIII. század végén épült, 2 manuálos, 16 regiszteres, 1000 sípból álló barokk hangszer..

A keleti falnál áll a Szent Erzsébet ereklyéjét őrző szekrényke, amely maga is figyelemreméltó ötvösmunka. Az ereklyetartó Szent Erzsébet koponyacsont-darabkáját és selyembrokát ruhadarabját rejti. Az ereklye évente csak egyszer látható, Pünkösd Hétfőn, amikor a Szent Erzsébet tiszteletére rendezett ünnep második napján körmenetben hordozzák körbe a városban.

A legutóbbi felújítás 1964-70 között zajlott. Ennek során feltárták a kriptarendszert, visszaállították az eredeti padlószintet, és ahol lehetett, a XV. századi állapotokat, az épen talált sírköveket pedig a templom északi falán rögzítették. A templom mellett feltárták a rotunda alapfalait, valamint a középkori plébániai iskola maradványait is.

Miserend:
Plébános: Kecskés Attila

 

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj