3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Sárospataki Református Kollégium

A Kollégium évszázadokon át a magyar művelődéstörténet kiemelkedően fontos intézménye. Ma a Kollégium az Általános Iskolát, a Gimnáziumot és a Teológiai Akadémiát foglalja magában.
Magyar Örökség Díjas iskola.

A Kollégium alapításának ideje – 1531 – egybeesik a vár építésével, amikor az iskola átköltözött mai helyére. Az iskola akkor már protestáns szellemben működött, hiszen a vár építője, Perényi Péter az elsők között tért át az új hitre, ami hamar tért hódított és leki erőt adott a háromfelé szakított ország megtépázott lakosságának.

Épületei közül a legrégebbi az 1773-ban épült Berna-sor, amelyben iskolatörténeti kiállítás tekinthető meg. Klasszicista remekmű az 1806-44 között épült,  jelentős számú látogatót vonzó Nagykönyvtár.

 

A Perényieken kívül a Dobó-, majd a Rákóczi-család is bőkezű támogatója volt a Kollégiumnak. Fiaik is itt tanultak. I. Rákóczi György fejedelemnek nagy tervei voltak az oktatás terén is, Sárospatakot a magyar szellemi élet központjává, egyetemvárossá akarta tenni. Sajnos korai halála megakadályozta tervei végrehajtását, de felesége, Lorántffy Zsuzsanna, folytatta az iskola fejlesztését.

1650-54-ben itt tanított Comenius (Jan Amos Komensky), a magyar származású cseh-morva pedagógus, a modern oktatási rendszer egyik megteremtője. Patakon tankönyveket is írt és adott ki, köztük a szemléltető oktatás úttörő kézikönyvét, az Orbis sensualium pictust (A látható világ képekben).

A pataki diákokra példátlan ragaszkodás, összetartozás volt jellemző. A Kollégiumon belül diákönkormányzat uralkodott. Szabadságukat önkontrollal szabályozták. Az iskolának saját törvénye volt, amit 1621-ben Rákóczi György rendelkezésére újítottak meg, a heidelbergi akadémia mintájára. Eszményítették a klasszikus kort, a humanizmust, ezért latinul beszéltek, nemcsak az órákon, hanem minden élethelyzetben – szabadidejükben is! A diákok egész Felső-Magyarország területéről érkeztek. A Rákóczi-családnak köszönhetően megvalósult a tehetséggondozás, amely a szegény, de talentumos diákoknak ingyen biztosított oktatást, a kiváló hallgatóknak pedig lehetővé tette a külföldi egyetemjárást.

A 19. század az építkezés időszaka a Kollégiumban, mind belső, mind külső értelemben. Létrejön a jogi tanszék, amelynek diákjai voltak Kossuth és Szemere is. A reformkor nagy egyéniségei nevelkedtek az iskolában, ahol új szellem, hazafias nevelés vált jellemzővé.
A teológiai és jogi oktatás mellett a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott nagy hangsúlyt. Itt születik meg az első matematika tanterv. Énekkart, azaz „összhangzatos testületet” szerveznek, amely új oktatási módszert is jelent.

1848-ban a szabadság tüze itt hamar lángra kapott, a forradalmi 9. zászlóalj főleg pataki diákokból állt. Az iskola fennállásának 300. évfordulóján (1860-ban!) szellemiségét így határozta meg: „Három fáklyám ég: hit, haza, emberiség!”

A korszak kiemelkedő pedagógus-egyéniségei voltak: Árvay József, Barczafalvi Szabó Dávid, Beregszászi Nagy Pál, Csengery József, Erdélyi János, Kézy Mózes, Kövy Sándor, Őri Fülep Gábor, Pálkövy Antal, Rozgonyi József, Vályi Nagy Ferenc, Zsarnay Lajos.

A Kollégium számos kiemelkedő írót, költőt, tudóst, közéleti személyiséget adott az országnak, köztük a legismertebbek: Bessenyei György, Bethlen Miklós, Csokonai Vitéz Mihály, Fáy András, Gárdonyi Géza, Geleji Katona István, Kazinczy Ferenc, Kiss Áron, Komáromi Csipkés György, Kossuth Lajos, Móricz Zsigmond, Rákóczi György, Rákóczi Zsigmond, Szemere Bertalan, Teleki László, Tompa Mihály, (a kortársak közül: Béres Ferenc, Fekete Gyula, Képes Géza, Mészöly Dezső, Pécsi Sándor). Sokuk szobra áll az Iskolakertben.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj