3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Sárospatak – Az év települése 2008

 

Sárospatak a magyar műemlékvárosok gyöngyszeme, a festői szépségű Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog folyó partján fekvő kulturális és idegenforgalmi központ. Neve a magyar történelem fényes napjait, a szabadságharcok oroszlánjait, a Rákócziakat idézi.

A város jellegzetes arculatát a patinás műemléképületek és a modern építészet remekeinek szerencsés ötvözete határozza meg. A történelmi múltú városképbe jól illeszkednek a Makovecz Imre építőművész nevével fémjelzett épületek.


Rákóczi-vár

Patak a XI. századtól királyi birtok, melynek központja a Bodrog átkelőhelyénél épült Patak. A korábban Patak nevéhez kötött erődítések nem ezen a helyen álltak. Perényi Péter építi fel itt családja új székhelyét 1534 és 1541 között, miként levelei bizonyítják. A középkori város központjának déli felét vették körül fallal és árokkal. Ennek délkeleti szegletén rezidenciául hatalmas, torzult négyzet alaprajzú ötszintes lakótornyot emeltek. A városfalnak a torony falába bekötött csatlakozásai és a lőrések tanúsítják, hogy a torony a városfallal egyidőben és összehangolva épült. A váregyüttest az észak-itáliai Alessandro Vedani terveivel, irányításával késő reneszánsz stílusban magyar mesteremberek készítették. A román, gótikus faragványtöredékek a korábbi domonkos kolostor és a közeli várkastély maradványai. 1540 és 1567 között épült a keleti, Perényi-szárny. 1616 fordulópont: Lórántffy Zsuzsanna, a tulajdonos házasságot köt II. Rákóczi György későbbi erdélyi fejedelemmel. Így Patak lett a Rákóczi birtokok fejedelmi központja és összekötő híd a királyi Magyarország és Erdély között. 1640-től rangjukhoz méltóan bővítették a várat: erődítették és felépült a déli, Lórántffy szárny, 1646-ban a loggia, 1645-ben az ágyúterasz. 1660-tól I. Rákóczi Ferenc, 1676-tól II. Rákóczi Ferenc birtokosa a várnak, amelynek erődítéseit az osztrák császár parancsára 1702-ben lerombolták, később tűzvészek is pusztították. 1711-től 1776-ig a Trautson hercegek barokk, 1807-től a Bretzenheim hercegek romantikus, eklektikus ízlésben újították meg, megőrizve a XVI-XVII. századi reneszánsz jellegét. 1875-től a Windischgrätz hercegek, 1945-től a magyar állam tulajdona. A Múzeum 1950 óta gondozza a Rákóczi örökséget.

Sárospatak – Református Kollégium

Református Kollégium
A pataki Kollégium történetének kezdeti szakaszában kiemelkedő az iskola alapításakor – 1531-ben – mecénási szerepet játszó várúrnak, Perényi Péternek, s a későbbiekben I. Rákóczi Györgynek és feleségének, Lorántffy Zsuzsannának a bőkezűsége. Ők gondoskodtak az iskola számára megfelelő épületekről, jeles tanárokról, színvonalas könyvtárról, nyomdáról és készítették el az intézmény működését szabályozó törvényeket. A Kollégiumban alsó-, közép- és felsőfokú oktatás épült egymásra, mely koronként különböző iskolatípusok együttesét alkotta. Patakon a teológiai oktatás mellett a bölcsészet és a jog, majd a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott hangsúlyt. Az elmúlt évszázadok alatt a Kollégium a város életének meghatározó tényezőjévé vált. A magyar írók tollán – mint a klasszikus műveltség fellegvárát – “Bodrog-parti Athénnek” nevezik, Csokonai a „Múzsák székhelyének” mondja, később az angol nyelven megszerezhető diplomájának köszönhetően érdemli ki a “magyar Cambridge” elnevezést.

Sárospatak Zemplén és Hegyalja hagyományos kulturális és idegenforgalmi központja. Nemcsak az elmúlt századok, hanem a jelen lüktető szellemi centruma is. A magyar kultúra jelentős időszakához ugyanúgy hozzátartozik Patak múltja, mint a világ kultúrájához a görögöké. Sárospatakot nemcsak természeti adottságai (szőlőtermő dombok, a Bodrog, a hegyek), műemléki gazdagsága (a Rákóczi-vár, a Római katolikus templom, a Református Kollégium és a Nagykönyvtár, a Református templom, a Tanítóképző… stb.) teszik vonzóvá, hanem programja is. Itt található az ország egyik legszebb közművelődési intézménye, melyet Makovecz Imre építész tervezett. A Városi Önkormányzat, A Művelődés Háza, különböző civil szervezetek az idén is sokat tesznek azért, hogy Patak rangjához méltó kulturális és művelődési eseményekkel csábítsa a városba a magyar és a külföldi turistákat.

2008-ban is a legkiemelkedőbb programsorozat a Zempléni Fesztivál (augusztus 8-17.) lesz. Az idei rendezvénysorozat folytatja az előző esztendőkben már jól bevált hagyományokat: csodálatos műemléki és turisztikai helyszínekre viszi el vendégeit, a tradicionális hangversenyek mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez az olyan színpadi műfajokra, mint az opera ill. a tánc. A Fesztivál idei közönsége – reményeink szerint – 3-4 új helyszínnel is megismerkedhet, de megtalál minden, már megszokott és megszeretett programot is.

A nyári programok nyitánya a hagyományos, immár 16. alkalommal megrendezésre kerülő Szent Erzsébet Ünnep rendezvénysorozat (május 11-12.). Sárospatak szülötte, Árpád-házi Szent Erzsébet korába, a XIII. századba kalauzolja el az érdeklődőket 11-én, a hagyományos, kosztümös felvonulás és történelmi játék. A középkori vásárban zenészek, táncosok és vásári mutatványosok szórakoztatják a közönséget. A programban Szent Erzsébet életének egyes fejezetei is megelevenednek. 12-én, pünkösdhétfőn ünnepi szentmise a Római katolikus templomban.

A kétévente megrendezésre kerülő “Zsákomban a bábom” Nemzetközi Bábfesztivál ideje alatt (július 1-4.) hazai és külföldi bábjátékosok birtokukba veszik a város szívében rendelkezésre álló helyeket – a színházi nagyteremtől az utcasarokig. A világ minden tájáról érkező vendégművészek gyerekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztatnak.

Hagyományos, és a zempléni régióban egyedülálló, magas színvonalú rendezvénysorozat a már 13. alkalommal, július 25-26. között megrendezésre kerülő Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál, a Vízikapunál. A 1996-ban útjára indított fesztivál az elmúlt évek alatt rangos, a hazai dixieland és blues muzsika egyik fontos, állandó és az előadók, valamint az érdeklődők által egy¬aránt kedvelt rendezvényévé vált. Meg kell azonban említeni, hogy a fesztivál rangját a neves előadók mellett a szinte egyedülálló helyszín is emeli, hiszen a sárospataki Rákóczi-vár tövében, a Bodrog partján lebonyolításra kerülő rendezvény együtt nyújtja a jelenlévőknek a zene és a környezet szépségéből fakadó, feledhetetlen élményt.


Tekintse meg a képgalériát Sárospatakról

Július 29 – augusztus 10-ig immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre a CRESCENDO con Spirito Nyári Művészeti Akadémia, ahol Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból és Magyarországról érkező kiváló művésztanárok tartanak többszintű, korcsoportokra bontott intenzív képzést. A promenádkoncerteken az érdeklődők naponta ízelítőt kaphatnak az Akadémia munkájából. A kurzus résztvevői hangversenyekett adnak a város egy-egy történelmi múltú utcájában, parkjában, vagy terén.

2008. augusztus 16-17-én, a Zempléni Fesztivál záró hétvégéjén kerül megrendezésre a Sárospataki Bornapok. A 10 borászat részvételével zajló kétnapos ünnepen a legnemesebb nedű bemutatására, kóstolására a legméltóbb helyszínen, a Rákóczi-vár előterében kerül sor. A színes műsorok valamennyi korosztály igényes szórakozását biztosítják. Szombaton találkozhatnak Magyarország Borkirálynőjével, a rendezvény háziasszonyával! Helyi kézművestermékek, játszóház, nyitott pincék – Hercegkút Világörökséghez tartozó pincesorán – várják az érdeklődőket, akik ráadásként szombat este a Carmina Burana előadását tekinthetik meg a Vízikapu Szabadtéri Színpadon, vasárnap este a Zempléni Fesztivál Záróhangversenyét élvezhetik.

Tourinform Sárospatak
3950 Szent Erzsébet u. 3.
Tel: 47/513-150 

Fax: 47/311-854

Lásd még: http://itthon.hu/sarospatak-ev-telepulese

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj