3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Séta a VárnegyedbenA Várnegyed műemléki védettségű történelmi városmag. Sárospatak várát Perényi Péter kezdte kiépíteni 1534-ben, s ezzel egyidejűleg bástyákkal megerősített várfallal övezte a város déli részét, befoglalva a Vártemplomot is. A vár és a város a Rákóczi-család idején élte fénykorát.

Séta-útvonal:

Tourinform-iroda (Újbástya Rendezvénycentrum, Szent Erzsébet u. 3.) – Szent Erzsébet Ház (Szent Erzsébet u. 13.) – Bazilika minor – Vízikapu – Várkert – Rákóczi-vár (Szent Erzsébet u. 19.) – Múzsák Temploma – ART ÉRT Galéria (Szent Erzsébet u. 3.) – Képtár – Tourinform-iroda

(Újbástya Rendezvénycentrum)

Tourinform-iroda: A Várnegyed-beli séta kiindulópontja az egykori külső vár északnyugati bástyája, az Újbástya. A Rendezvénycentrumban a Tourinform-iroda mellett kávézó, ajándékshop és Internet-sarok működik. A négyszintes épület kiállítótermei, valamint a modern konferenciaterem és az eredeti állapotban megőrzött, 380 éves kazamata sokféle rendezvény lebonyolítására alkalmas.

Szent Erzsébet Ház: Az épület helyén állt az a királynéi udvarház, ahol 1207-ben Erzsébet, az egyik legismertebb Árpád-házi szentünk megszületett, s akit világszerte ma is az önzetlen gondoskodás és a személyes segítségnyújtás szimbolikus alakjaként tisztelnek. Szülővárosában minden év Pünkösdjén kétnapos ünnepséget rendeznek a tiszteletére. A Ház munkatársai nemcsak az állandó és időszaki kiállításokon kísérik a látogatókat, hanem a szomszédos Bazilika minort is bemutatják az érdeklődőknek.

Bazilika minor: A templom előtti körtemplom a 11. századi királyi kápolna helyét jelöli, ahol 1207-ben Szent Erzsébetet megkeresztelhették. A rotunda kis mérete miatt a 13. században felépült a plébániatemplom, amely többszöri átépítés után nyerte el mai formáját. A templomban őrzik Szent Erzsébet ereklyéjét, amely a minden Pünkösd hétfőn megtartott egyházi körmenet alkalmával látható.

Vízikapu: Hosszú ideig a várfallal körülvett Várnegyed egyetlen bejárata, kapu a Bodrog folyó felé. A gyalogos és kocsibehajtó felvonóhíd csigáinak helye jól látszik a Vízikapu belső oldalán. A Bodrog-parton kialakított 800 ülőhelyes szabadtéri színpad nyaranta különleges koncertek, előadások helyszíne.

Várkert: A Rákóczi-vár 7 hektáros parkja helyi védettségű terület, számos famatuzsálem élőhelye. A vár bejárata előtt áll II Rákóczi Ferenc lovasszobra.

Rákóczi-vár: A fejedelmi Rákóczi-család rezidenciája. Legrégebbi része az 1534-37. között felépített Vörös-torony, amely a legépebben megmaradt lakótorony hazánkban. Felszentelt kápolnája esküvők, szentmisék helyszíne. A várkastély a 16.századtól fokozatosan épült ki. Állandó kiállítása a ,,Rákócziak dicső kora” címet viseli. Az olaszbástya kazamatájában hadtörténeti kiállítás látható. A vár pincéiben gótikus és reneszánsz kőtár mesél több évszázad történelméről.

Múzsák temploma: Az egykori trinitárius kolostor épületében műemléki helyreállítás után alakították ki a koncerteknek, kiállításoknak helyet adó reprezentatív teret.

ART ÉRT Galéria: Méltó helyet biztosít kortárs művészek, köztük feLugossy László alkotásainak. Szintén helyi alkotók munkái a művészetbarát város középületein látható óriásképek.

Képtár: Gyűjteményei a 20. századi művészet bizonyos korszakait mutatják be, több mint 350 m2-es területen. Sétánk végállomása az Újbástya Rendezvénycentrum, ahol a Tourinform-irodában további programajánlatokat kaphatunk.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj