3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Tisza

Azt mondják: “Ki a Tisza vizét issza, annak szíve vágyik vissza.” A folyó valóban mélyen beásta magát a magyar ember szívébe, az itt élő nép számtalan dalban, mesében örökítette meg a szőke Tisza szépségét, ártéri erdőkkel kísért szalagját, morotváinak rejtélyes lakóit. 

Számos irodalmi alkotást ihletett, Petőfi Sándor  lelkét is megérintette a folyó egyedülálló hangulata. Mondják azt is, a Tisza lágy és szeszélyes akár egy asszony, így hát nem is lehet másként bánni vele: rá szeretni kell, de óvni is, hogy vize az utánunk jövőket is hűsítse, halai táplálják unokáinkat és lelkük hazatalálhasson a békés tiszai tájban.

A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója.A Tisza magyarországi szakaszának hossza valamikor 1419 km volt. Rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki folyama során. Több kisebb, sikertelen próbálkozás után gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846-ban kezdetét is vette. A szabályozás eredményeként a folyó hossza 962 km lett. A folyó szabályozását megtervező Vásárhelyi Pált (1795-1846) megörökítő szobor az ország első mérnökszobra, Szegeden látható. A folyó hajózható hossza ma 780 km.

A Tisza magyarországi szakaszát három részre tagolják. A Felső-Tisza az országhatár és Tokaj, a Közép-Tisza Tokaj és Tiszaug, az Alsó-Tisza megnevezés pedig a Tiszazug és a déli országhatár közötti szakaszra vonatkozik. 

A Tiszán minden irányban bármilyen típusú csónakkal túrázhatunk. A hajóforgalom kicsi.

A Tisza és mellékfolyója, a Bodrog által határolt terület a Bodrogköz.


A Tiszában 45 fajta hal él. A legismertebbek, a békés halak, a kecsegék már csak a Felső-Tiszán élnek, a duzzasztott vizet nem kedvelik. A márnával hasonló a helyzet. A ponty, az ezüstkárász és a dévér gyakori. A ragadozók közül a harcsa óriásira nő, a holtágakban a törpeharcsa gyakori, a domolykó, a csuka már csak a Felső-Tiszában van, nemrégen telepítették be a busát és az amurt, valamint az angolnát.
Gyakoriak a löszfalakban a partifecskék, az ártéri fákon a gémtelepek.

Június közepe utáni jelenség a “Tiszavirágzás”, vagyis a kérészrajzás. A Felső-Tiszán fordul elő, a délutáni-esti órákban.

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj