3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.

Tel.: 47/513-150

Tel./Fax: 47/311-854

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Nyitva tartás:
Kedd- szombat: 8:00-16.00

Honlap: tourinform.hu

Menetrendek
Elvira

Menetrend
Galéria

Long-erdő

 

A Long-erdő Sárospatak és Sátoraljaújhely között elterülő erdőfoltokat foglalja magába.

A vízen tavirózsa, a nedves partokon nyári tőzike és mocsári lednek él. Az állatvilág is gazdag, az erdőkben kis énekesek sokasága fészkel, a parton szürke gém, nagy kócsag figyel, és a zavartalanabb részeken kabasólyom és fekete gólya fészkel.

A terület hírnevét azonban annak köszönheti, hogy – meghökkentő módon – az ártéri tölgy-kőris-szil ligeterdők helyét ezen a tájon bükkelegyes gyertyános-tölgyesek veszik át. Hamisítatlan hegyi erdőtársulás – miként ezt alátámasztja az aljnövényzetben található hegyi fajok (pl. az orvosi tüdőfű vagy az erdei pajzsika) jelenléte is.

Mindez egy folyóparton, alig kétszáz méterrel a tengerszint felett! A botanikusok magyarázata szerint valóban egykori bükkösök maradványerdeiről van szó, amit a hely földrajzi fekvése és mikroklímája magyarázhat. A Kárpátokhoz közeli, és északra nyitott terület viszonylag hűvös, nyáron a párolgó víz hőelvonó hatása is csökkenti a hőmérsékletet. Így volt lehetséges, hogy a Zempléni-hegységből leereszkedett ez a hidegkedvelő társulás, és hozta magával a valódi zempléni kuriózumokat, például a kék meztelen csigát.

A terület másik érdekessége, hogy a Long-erdőben jó néhány névvel jelzett, és – legalábbis egykor – a helyiek által is tiszteletben tartott famatuzsálem él. A fák többségét a terület egykori birtokosa nevezte el lányairól: így kapták a Diána-, az Izabella- vagy a Mária-fa nevet ezek a száz évnél is öregebb nyár- és bükkfák, a Háromhonvéd-fák is (a jeles fák egy része sajnos már elpusztult, a többi híres fát kis kerítés övezi).

Leave a Reply

Protected by WP Anti Spam

E-Cityguide-Sárospatak élőkép
E-Cityguide-Sárospatak élőkép
Instagram
Idegenvezető Alkalamzás
iphone_50
    Translate to:

2018. november
h k s c p s v
« Sze    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Partnereink
Bodrog-túra

Tourinform

Vendégváró

Zemplenitajak

itthon-hu

nordtour

abatur

zemplen-info

tokaj